احتمالاً برای شما هم پیش آمده که ارزی را که زمانی داشتهاید، فروختهاید. ولی بعد از چندوقت که به نمودار آن مراجعه می کنید میبینید چند صد درصد بالا رفته! احتمالاً بعد از این که این صحنه را دیدید خود را ملامت کردهاید که چرا از این چنین فرصتی جا مانده اید.
گاهی از ترس همین اتفاق، ارزی را خریدهاید ولی میبینید که رشد نکرده که هیچ چند صد درصد هم با ریزش مواجه شده. یا گاهی از دوستان و آشنایان می شنویم که سهامی یا ارزی را خریده اند و آن ارز سود زیادی کردهاند و احساس پشیمانی به ما دست داده است که چرا در آن زمان که آنها توصیه به خرید آن سهام یا ارز می کردند، ما هم آن را نخریدیم. اگر این اتفاقات برای شما آشنا است پس تبریک می گویم شما هم دچار اختلال فومو شدهاید.
فومو دقیقا چیست؟
فومو (FOMO : the fear of missing out) به طور خلاصه به معنی ترس از دست دادن می باشد. لازم است بدانید اختلال ترس از دست دادن، فقط مختص بازارهای سرمایه گذاری نیست بلکه این اختلال در تمام قسمتهای زندگی ما رخ می دهد.
شرکت های بزرگ مثل اینستاگرام، فیسبوک، اسنپ چت و… از این اختلال به طور مکرر استفاده می کنند. فلسفه به وجود آمدن استوری های اینستاگرام و دیگر شبکههای اجتماعی همین اختلال فومو میباشد. آنها به ما می گویند اگر استوری ها را همین الان نبینید در چند ساعت آینده آن ها را از دست میدهید.دلیل اصلی همه گیر شدن این اختلال در دنیای امروز اینترنت است.
در دنیای امروز همه چیز به سرعت رخ می دهد. ما با انفجار اطلاعات مواجه هستیم از دنیای مجازی گرفته تا بازارهای سرمایه گذاری. سهام ها و یا کالاها که امروز قیمت ارزانی دارند فردا ممکن است انفجار قیمتی داشته باشند و چندین برابر رشد کنند.

ترس از دست دادن و فومو در تاریخ
در سال ۱۹۹۰ در آمریکا سرمایه گذاری در تکنولوژی و شرکتهای تازه تاسیس همه گیر شده بود و مردم سعی میکردند سرمایه های بسیاری را وارد شرکتهای تکنولوژی کنند و سهام آنها را بخرند. در سال ۲۰۰۰ همه چیز تغییر کرد و مردم به سمت خرید زمین رفتند و ۲۰۱۰ به همین ترتیب به سمت خریدن طلا.احتمالاً اگر به آن روزها برویم و وارد زندگی آمریکاییها شویم، میبینیم که دلیل وارد شدن آنها به این موضوعات این بوده است که همسایهشان به آن بازارها وارد شده و به آنها فخر میفروخته!

چیزهایی که الان برای شما گفتیم حتی برای ما ایرانیان هم کم آشنا نیست! برای مثال چند وقت پیش، همه تقریباً در ایران وارد بورس شده بودند و به هم دیگر هم پیشنهاد می دادند که مانند آنها وارد بورس شوند. یا هر چند وقت یکبار در جمع فامیل و آشناها، افرادی پیدا میشوند و میگویند ثبتنام ماشین آغاز شده و بهتر است از آن جا نمانید!
اختلال ترس از دست دادن یکی از موضوعاتی است که حکومت ها در تاریخ از آن استفاده های بسیاری می کردند و میکنند.
این اختلال در روانشناسی کاملاً ثابت شده و اگر ما قرار است به طور حرفهای در بازارهای سرمایهگذاری و ارز دیجیتال فعالیت کنیم، باید آن را بشناسیم و بدانیم که در چه زمانی در معرض فومو هستیم و باید آن را کنترل کنیم.
در این مقاله سعی داریم به صورت مفصل به اختلال فومو در بورس بپردازیم و راه های کنترل و حتی استفاده از آن جهت فهمیدن زمان ورود به بازار را به شما آموزش دهیم.
چگونه فومو را تحت کنترل بگیریم؟
چه دوست داشته باشیم چه نداشته باشیم فومو چیزی است که در زندگی ما وجود دارد باید به دنبال راهکارهایی باشیم که بتوانیم آن را تحت کنترل خود داشته باشیم و با آن کنار بیاییم. در اینجا چهار روش کلیدی برای کنترل فومو را به شما آموزش می دهیم:
ترس از دست دادن را با از دست ندادن کنترل کنید!
با تحقیقاتی که کردیم و پرسش هایی که انجام دادیم متوجه شدیم یکی از راه هایی که بعضی از بزرگان دنیای سرمایه گذاری اختلال ترس از دست ندادن را کنترل میکنند این است که بخشی از سرمایه خود را کنار میگذارند با آن هرچی که میخواهند را میخرند!
برای مثال شما می توانید ۵ درصد از سرمایه خود را کنار گذاشته و در کیف پول جداگانه نگهداری کنید. و با آن هر چیزی را که فکر می کنید رشد میکند را بخرید.البته این راهی نیست که به شما پیشنهاد کنیم زیرا ما با اتلاف سرمایه موافق نیستیم. اما با این حال این روش چیزی است که خیلی از افراد از آن استفاده میکنند.
نکته مهم: سعی کنید هیچگاه به سرمایهای که برای اینکار کنار گذاشتهاید را دست نزنید و طمع نکنید! بدانید کل فلسفهی کنار گذاشتن بخشی از سرمایه این است که با طمع مقابله کنید پس خریدهای ریسکی خود را فقط با این سرمایه انجام دهید و به سرمایه اصلی خود دست نزنید.

در هنگام دچار شدن به فومو به بردهای قبلی خود فکر کنید.
واقعیت این است که ما در خودمان، فقط به باختهایمان نگاه میکنیم و در دیگران، فقط بردهایشان را میبینیم. مغز ما بیشتر به برندگان توجه می کند و بازندگان را کمتر میبیند. برای همین است که بیشتر به دنبال رقابت با برندگان هستیم.
دیگران وقتی با ما درباره موفقیت های شان در سرمایهگذاری صحبت می کنند به باخت های شان اشاره نمیکنند. همین میشود که فکر میکنیم می توانیم بدون باخت در این بازار سود کنیم. اما لازم است بدانیم اسطوره های دنیای سرمایه گذاری هم فرصتهای زیادی را از دست دادهاند و میدهند و خواهند داد!
از دست دادن فرصت جزئی از زندگی ما است ما از خصوصی ترین قسمتهای زندگی خود گرفته تا واضحترین، فرصتهای زیادی است که از دست دادهایم. من اگر بخواهم فرصتهایی که در زندگی خودم از دست دادهام را برای شما لیست کنم این لیست چند صفحه میشود!
پس سعی کنید قوی باشید و این واقعیت زندگی را بپذیرید.
اگر فرصتی را از دست دادید پشیمانی را کنار بگذارید!
بازارهای سرمایه گذاری دنیای عجیبی دارند. این دنیای عجیب طوری است که شخصی که روزانه در آن فعالیت می کند، هر روز درس های جدیدی می گیرد. بزرگترین افراد هم درس هایی که از این بازار میگیرند برایشان تمامی ندارد و نخواهد داشت.
از ریزترین قسمت های استراتژی ما گرفته تا درشتترین قسمت های آن، پر از درس هایی است که ما هنوز آنها را یاد نگرفته ایم. پس دفعات بعدی که با فومو مواجه شدید این را در نظر بگیرید که اگر فرصتی را از دست دادهاید یا ضرری کردهاید به دلیل تصمیماتی بوده است که در آن زمان بر اساس اطلاعات همان زمانتان گرفته اید.
تازه اگر به طور مثبت به قضیه نگاه کنیم شما درس جدیدی را هم یاد گرفتهاید. پس احساس پشیمانی را کنار بگذارید و سعی کنید از درسی که گرفتهاید در فرصتهای بعدی استفاده کنید.

خواندن زندگینامه بزرگترین افراد سرمایهگذاری
یکی از توصیه هایی که ما همیشه می کنیم این است که زندگی سرمایه گذاران بزرگ تاریخ را بخوانید. بسیاری از آنها نویسندگان کتابهای زندگی خود نیز بودند و درسهایی که در بازار گرفته اند نوشته اند. این افراد را پیدا کنید و زندگی شان را مطالعه کنید.
انجام این کار دو حسن دارد:
اولین حسن این است که شما بهتر درک می کنید که افراد بزرگ هم دچار فومو و ترس از دست دادن در بورس می شوند. و گاهی همین اختلال ترس از دست دادنشان باعث پشیمانی در آنها شده.
دومین حسن این است که می توانید درس هایی که این افراد با ضررهای بسیار بزرگ گرفتهاند را به رایگان بگیرید. درس هایی که شاید برای یاد گرفتنشان از بازار مجبور باشید ضرر های هنگفت بدهید.
برای مثال وارن بافت که تقریبا همه ما اسم او را شنیدهایم و سالها یکی از قطبهای دنیای سرمایهگذاری بوده است، بارها متحمل ضرر شده. برای مثال دریکی از گزارشهای سایت دنیای اقتصاد به ضرر 50 میلیارد دلاری او اشاره شده است.
زندگی وارن بافت پر از درسهای مختلف بوده که با یک سرچ ساده میتوانید مقالات زیادی را پیدا کنید که به درسهای زندگی او پرداخته باشد.
زمانی که دیگران حریص هستند ترسو باشید و زمانی که دیگران ترسو هستند حریص!
Warren Buffett

شاخص ترس و طمع و فومو در ارزهای دیجیتال
اما در کنار همه صحبت هایی درباره فومو در بورس و درمان ترس از دست دادن کردیم، شاید برای شما لازم باشد بدانید که شاخص هایی وجود دارند که میزان ترس و طمع موجود بازار را اندازه گیری می کند و در قالب اندیکاتورهایی ارائه می دهند.
برای نمونه این اندیکاتور که در تریدینگ ویو وجود دارد را به راحتی میتوانید در چارت های خود را وارد کنید و در تحلیل های خود از آن استفاده کنید.

همچنین با مراجعه به این سایت هم میتوانید میزان فومو موجود در بازار و fear and greed را ببینید. این نکته را در نظر بگیرید که معامله در بازار هایی که ترس و طمع در آنها زیاد است، هوشیاری زیادی میطلبد. چون افراد هنگامیکه درگیر احساسات می شوند تصمیمات غیر قابل پیشبینی میگیرند.
در بعضی از متدهای معامله در بازار مثل پرایس اکشن، ترس و طمع دیگر معاملهگران در نظر گرفته میشوند. برای مثال معامله گر میداند چه زمانی افراد عجول ممکن است سهم خود را برای فروش بگذارند یا خرید کنند.
یکی از معیارهای اصلی که ما متوجه میشویم چه زمانیم وارد بازار شویم همین معیار است. ترس و طمع یکی از موضوعاتی است که همواره در تحلیل به آن توجه میکنیم.
سخن آخر این است که تریدرها بیشتر از اینکه با بقیه معاملهگران رقابت و جنگ داشته باشند، بیشتر درگیر جنگ با احساسات خود هستند. معاملهگری برنده است که بتواند احساسات خود را کنار بگذارد. و با تکنیکی که یاد گرفته معامله را انجام دهد و به تکنیک و دانش خود اعتماد کند.
عالی بود ممنونم از مقالتون
ممنونم از نظرتون
خیلی به درد من خورد . ممنونم ازتون
خواهش میکنم، خوشحالم که به دردتون خورد